Skip to content

beiskolázás és nyelvi bravúrok: vidámkerék, fülpunci

June 1, 2018
tags: ,

2018. június 1. nagy nap ez a mai. emi ma megy először az iskolába. az oktatás csak augusztus 20-án kezdődik – államalapító szent istván tiszteletére -, de előtte rendeznek egy bemutatkozó látogatást. reggel 9-re ment a suliba, ahol egy órás ismerkedés lesz – szülők nélkül.

Image result for parány peti

parány petik

emlékszem a ’80-as évek elején, amikor szeptemberben először szorongva bementem az újpesti erzsébet utcai általános iskolába a kis parány petimmel a zsebemben. rettenetes nagy felfordulás volt, millió gyerek, zaj káosz, sokk. senkit nem ismertem, teljesen elveszettnek éreztem magam. már kezdtem volna pánikba esni, amikor egymás mellé kerültünk az egyik új osztálytársammal, akit szintén elkísért a kedvenc parány petije. innentől kezdve picit könnyebben mentek a dolgok, már volt egy pajtásom.

nos a 2010-es évek svédországában semmi ilyen jellegű trauma nem fenyegeti a 6 éveseket. hónapokkal ezelőtt elkezdték szisztematikusan felkészíteni a gyerekeket az iskolakezdésre. tavaly év vége felé le kellett adnunk három iskolát a preferencia sorrend megjelölésével – természetesen online. mi eléggé aggódtunk, hogy a gyermek jó iskolába fog-e majd kerülni. nézegettük stockholm város hivatalos honlapján az összes környékbeli iskola értékelését, az összehasonlító táblázatokat, a szülői véleményeket.

legnagyobb megdöbbenésemre a bennszülött, gyermekpszichológus szomszédunk rövid informálódás után simán megadta a legközelebbi állami iskolát, mint első számú jelöltet. mi is követtük a példját, és fel is vették oda a csajokat. mivel ők a legjobb barátnők, a feleségem megkérte az iskola rektorát, hogy kerüljenek egy osztályba. ennek semmi akadálya nem volt. egyébként az ovis csoportjából vagy nyolcan fognak ugyanabba a suliba járni, és a pedagógusok stratégiailag úgy osztották el a gyerekeket, hogy a legjobb haverok egy osztályba kerüljenek.

ezen felül az elmúlt hónapokban többször találkoztak a környékbeli ovisokkal, akik szintén ebbe az iskolába fognak járni, hogy együtt bandázzanak, ismerkedjenek egymással.

két hete meglátogatta őket az oviban a rektor, elbeszélgetett velük, minden kérdésre válaszolt. a héten volt tájékoztató értekezlet a szülőknek, ma meg ez az iskolalátogatás.

talán az iskolára gondol?

nagyon értékelem, hogy ennyi erőfeszítést tesznek a gyerekek érdekében. az iskolakezdés nagy váltás az életben, a gyereknek és a szülőknek egyaránt. ezzel a rengeteg előkészülettel biztosan nem lesz annyira traumatikus az élmény!

a nulladikosok teljes névlistáját böngészve láttam, hogy lesz egy szabo családnevű kislány az évfolyamban. gyanús, hogy emilie-nek nem kell majd egyedül magyar órákra járnia és lesz egy bűntársa a magyar nyelv megreformálásában.

ezen a területen már egyébként igen jól halad. a rasszista cigánykerék be sem került a szókincsébe, mert átkeresztelte vidámkerékre. mennyivel kedvesebb ez így. a négercsókra még nem talált ki semmilyen PC elnevezést, de talán csak azért, mert azt itt mums mums-nak (nyam-nyam kb. magyarul) hívják.

Image result for moms moms cloetta

itt nem néger a csók

a fülcimpa, mint az egyik legviccesebb magyar szó azonban nem volt elég mulatságos neki. következetesen fülpuncit mond. érdekes lesz, amikor majd nyáron pesten elmegyünk belövetni az első fülbevalóját….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: